Voortgezet onderwijs

Huiswerkbegeleiding, examentraining, coaching, bijles of andere vormen van bijspijkeren zoals SummerSchool en Lenteschool, het is begeleiding die hartstikke ingeburgerd is. Dat is niet voor niks, want de periode dat uw kind op het voortgezet onderwijs zit, beslaat een groot deel van de adolescentie, met als fantastisch hoogtepunt de puberteit.

Wat is er nu precies aan de hand in de puberteit dat kinderen het zo moeilijk lijken te hebben? Het is namelijk geen aanstellerij, het is wel degelijk een heel echt verschijnsel. In de puberteit gaan de hersenen van uw kind door een optimaliseringsproces, waarbij de emotionele hersengebieden zich eerder ontwikkelen dan de rationele hersengebieden.

De emotionele hersengebieden worden extra geprikkeld door hormonen en de rationele hersengebieden zijn dan nog niet sterk genoeg om controle over de reacties te behouden. Dat levert dus inderdaad problemen op en maakt kinderen in deze periode extra gevoelig voor slaapproblemen, concentratieproblemen, problemen met plannen, sociale druk enz. Genoeg redenen dus voor een extra steuntje in de rug!