• huiswerkbegeleiding
 • bijles
 • bijles-basischool
 • informatie-huiswerkbegeleiding

Faalangsttraining

Faalangst kunnen we simpelweg omschrijven als 'de angst om te falen'. Faalangst is in mindere mate bij iedereen aanwezig, maar kan bij sommige kinderen omslaan in negatieve faalangst. Negatieve faalangst is faalangst die het functioneren van een kind negatief beïnvloedt.

De uitgangspunten van onze faalangsttraining:

 1. De faalangsttraining wordt afgestemd op het individu en wordt dan ook individueel gegeven:

  In tegenstelling tot een groepsaanpak, kunnen we in een individuele setting de veiligheid creëren die nodig is om vrijuit over de faalangst te praten en hier op een goede manier aan te kunnen werken. Bovendien kunnen prestaties op verschillende gebieden worden beïnvloed, aangezien er ook verschillende vormen van faalangst zijn. De belangrijkste vormen die wij onderscheiden zijn cognitieve faalangst en sociale faalangst. De faalangsttraining wordt afgestemd op de specifieke vorm of vormen van faalangst die uw kind ervaart.

 2. Rationeel Emotieve Therapie (RET)

  De faalangsttraining is gebaseerd op RET. Dit betekent dat er in de faalangsttraining vanuit wordt gegaan dat niet de gebeurtenis zelf, maar de negatieve gedachten van uw kind bepaalde gevoelens veroorzaken die hun prestaties beïnvloeden.

De individuele faalangsttraining van Op Maat:

De faalangsttraining wordt gegeven door de kinder- en jeugdpsychologe van Op Maat Diagnostiek & Behandeling. De training wordt op de volgende manier vormgegeven:

 • Een intakegesprek
 • een afspraak waarin vooral informatie wordt verzameld aan de hand van vragenlijsten en een gesprek. De bevindingen hiervan worden gebruikt om de training persoonlijk af te stemmen.
 • Zes trainingsmomenten. De eerste afspraken vinden in elkaar opvolgende weken plaats, waarna er steeds wat meer tijd tussen de afspraken komt. Op die manier is er tijd en ruimte om het geleerde in de praktijk te brengen.
 • Na de zes trainingsmomenten, wordt er een evaluatiegesprek ingepland om de stand van zaken te bespreken en om te bepalen of er nog aanvullende begeleiding nodig is.

Wilt u meer weten over Op Maat Diagnostiek & Behandeling? Klik dan hier. Wilt u een afspraak maken of meer informatie, neem dan contact op!

 

Delen

Deze website gebruikt cookies voor optimaal gebruiksgemak. Lees de Privacy Verklaring